Wednesday, December 22, 2021

BANJIR DIS 2021 : JOM BANTU KAWAN

Assalamulaikum,


Dah lama blog ni sunyi, ckg baru jumpa apps yg boleh bantu ckg update blog ni dimana-mana hanya gunakan telefon. Alhamdulillah.

Bila guna laptop, ckg sibuk dengan aktiviti pengurusan upbk, jadi selalunya terlupa dengan blog unit ckg ni. So, InsyaaAllah lepas ni ckg boleh update dimana-mana dan bila- bila masa.

Cikgu pasti, semua pelajar sedang sibuk menghabiskan masa cuti masing-masing dengan aktiviti kegemaran masing-masing. Tapi, ada juga kawan-kawan kita yang diuji dengan musibah banjir terutama yang tinggal di kawasan lembah klang. 

Ada diantara pelajar-pelajar yang menyertai NGO seperti MC+ dan sebagainya, turun padang membantu mengagihkan barang bantuan atau membantu membersihkan kawasan kediaman mangsa. Syabas ckg ucapkan, teruskan usaha anda dalam aktiviti kemasyarakatan seperti ini. 

Jika pelajar-pelajar tidak dapat menyertai mana-mana team sukarelawan, jangan bersedih kerana masih boleh menyumbang dari sudut lain seperti sumbangan kewangan atau sokongan emosi kepada kawan-kawan yg terkesan.

Sebagai rakan sekelas, rakan sebilik dan rakan semaktab, sokongan emosi yang bagaimana yang boleh dilakukan ye? Jom ckg bg sedikit langkah atau tips utk pelajar-pelajar bantu kawan-kawan dari sudut emosi. 

Perkara pertama, bertanya khabar tentang keadaan kawan-kawan. Ucapkan kata-kata semangat dan beritahu mereka bahawa rakan-rakan yg lain pun sentiasa tertunggu-tunggu update tentang dirinya ketika itu. Tidak perlu mendesak rakan anda untuk segera menjawab mesej anda, berikan dia keselesaan untuk dia menjawab pada bila-bila masa mnegikut kelapangannya. 

Yang penting dimasa senggang, rakan anda pasti akan membalas mesej anda. Masa senggang perlu diisi dengan perkara yang baik lebih-lebih lagi rakan anda sedang bersedih. Ini bagi mengelakkan berlakunya stress, depression atau anxiety yang berlebihan dan memudaratkan.

Antara perkara-perkara yang boleh dibincangkan ialah amalan zikir-zikir yg boleh diamalkan, bahan bacaan yg bersesuaian secara atas talian, movie bersesuaian secara atas talian atau bantu rakan-rakan yg mengalami kerosakan buku-buku sekolah dengan bantu proses menyiapkan kerja sekolah. Boleh juga selitkan unsur-unsur lelucon yang bersesuaian dalam perbualan anda. Ckg pasti, rakan-rakan awak sgt menghargai usaha kecil anda. 

Untuk bantuan dari segi kewangan, maktab ada menyediakan Tabung Dana Kasih (TABAH) untuk pelajar-pelajar menyalurkan sumbangan. Akaun ini dibuka sepanjang tahun dan ditubuhkan khas untuk membantu seluruh warga MRSM Pasir Salak (pelajar, keluarga pelajar, guru dan staf) yang mengalami musibah. Tabung ini ditubuhkan semenjak pendemik Covid-19 melanda negara kita.

Semoga semua keluarga rakan-rakan pelajar tabah menghadapi ujian ini. Teruskan membantu dan menyumbang mengikut kemampuan dan kebolehan masing-masing kerana musibah dan bencana tiba tidak mengira waktu. 

- Ckg Azizah- 

0 comments:

Post a Comment

BICARA KAUNSELOR :

IG peersmrsmps

TAKWIM MRSM Pasir Salak